Історія України в настільних іграх

Нещодавно наша домашня колекція настільних ігор поповнилася новинкою, яка надихнула мене розповісти про ті, що не лише розважають, але й розважаючи навчають. Зокрема, історії. І таких ігор у нас вже три, тож почну з найсвіжішої.

Хто, як не ти? Допоможи українській інтелігенції“, 2020.

Гру розробила громадська організація “Культурно-освітня платформа “Сенс”” у партнерстів зі студентським науковим історико-археологічним товариством Маріупольського державного університету за підтримки Українського культурного фонду.

Базовою цільовою аудиторією гри є старшокласники та їх батьки, адже фактичний матеріал побудований на основі ЗНО з історії. Але не поспішайте хапатися за підручники! Ми на власному досвіді переконалися, що в неї успішно грають навіть 5-літні діти, адже ця гра не вимагає знань, а, навпаки, дає їх! І правила настільки прості, що стають зрозумілими вже з перших ходів.

На початку гри кожен гравець отримує по 6 карт, а решта лежать перемішані в одній стопці. Гравці ходять по черзі. Під час ходу в залежності від результату кидка кубика, учасник або бере карту з колоди, або міняється своєю з інишим, або тягне за хвоста кота у мішку. Кожна карта присвячена певній особистості одного з п’яти типів: науковці, режисери та актори, композитори та співаки, письменники, художники. І для кожного митця є рівно дві карти. А завдання гравця – зібрати якомога більше таких пар для свого типу (місії), який визначається перед початком гри. Що ж до кота у мішку – це додаткові карти з різними сюрпризами, які додають гри драйву.

Детальніше про гру тут: https://www.youtube.com/watch?v=CzSB1WWtiBE

Загадкова та невідома Сумщина“, 2016

Гру розробили сумчани-ентузіасти – представники Центру розвитку території та соціального маркетингу «Територія» Юрій Гладенко, Володимир Мигаль та приватний підприємець Олег Ткачов.

Гра є прикладом усім відомого “Лото”, коли в кожного гравця є каркта (картки) з комірками, які заповнюються під час того, як ведучий випадковим чином називає відповідні номери. Але родзинкою гри є те, що замість безликих чисел каркти місять фотографії унікальних об’єктів та особистостей, повязаних з Сумщиною!

Складність полягає у тому, що зображення є лише на картках учасників, а ведучий витягає картки питань і зачитує їх. Тобто, для виграшу потрібно знати, що зображено на своїй картці, і не проґавити момент, коли лунає запитання з цим пов’язане. Для тих, хто із сумщиною незнайомий, грати спершу буде непросто. Але не засмучуйтеся! Розробники гри подбали і про це, тому в комплекті Ви можете знайти довідник з відповідями на всі питання. Але ще краще – просто подорожувати і бачити все на власні очі. З власного досвіду знаю, що такі знання врізаються в пам’ять набагато сильніше.

Більше про гру тут: http://everyday.sumy.ua/zagadkova-ta-nevidoma-sumshhina-taku-gru-rozrobili-sumski-entuziasti/

Капіталіст. Україна“, 2013

Гра була розроблена українською компанією настільних ігор “Аріал” на основі всесвітньо відомої гри “Капіталіст”, що на наших теренах відома також під назвою “Менеджер”. Це повністю комерційний продукт, але це чи не єдина гра цього виробника, що має не лише розважальну складову, але й стосунок до історії

Якщо Ви коли-небудь грали у “Капіталіст”/”Менеджер”, то знайдете чимало спільного з цією грою: фішки, два кубики, ігрові гроші, поле з підприємствами, відповідні картки і кілька карток з додатковими умовами. Суть гри полягає у тому, щоб ходити по колу, купувати підприємства, а потім отримувати прибуток з відвідування них іншими гравцями. Що відрізняє цю гру з-поміж інших клонів – український колорит і екскурсійний довідник.

У своєму колі ми називаємо цю гру трохи не так, як написано на коробці, а “Дерибан. Україна”. Адже гравці можуть купувати не лише реальні футбольні клуби чи театри, але й історичні замки, національні парки і, навіть, цілі залізниції! Деякі локації вже виглядають не так (наприклад, Донецький аеропорт або Бахчисарайський палац), але тоді, у 2013 році, все ще відповідало дійсності. А в екскурсійному довіднику можна було прочитати про історію та значення кожного об’єкту з грального поля.

Залишити коментар